Bianco Selene Kaugelt

Kvartsitasot: 8 tärkeintä kysymystä

Keittiötä sisustettaessa on valittava sekä kalusteet että tekniikka. Yksi tärkeimpiä kysymyksiä on kuitenkin se, millainen työtaso kannattaa valita, sillä sitä käytetään keittiössä eniten. Ratkaisuja on erilaisia ja erihintaisia, mutta keittiöissä suositaan eniten kestäviä ja huomiota herättäviä kivisiä työtasoja. Erityisen suosittuja ovat koristeelliset ja luonnonkiveä jäljittelevät kvartsitasot.

1. Mikä on kvartsi?

Luonnossa kvartsi on maankuoressa yleinen mineraali, ja se kuuluu useiden kivien koostumukseen. Kvartsipitoisia kiviä ovat esimerkiksi graniitti, gneissi, kvartsiitti ja hiekkakivi. Kvartsi kestää hyvin kemiallista murenemista. Se on myös erittäin kova mineraali, mikä tekee siitä lähes täysin kulumisenkestävän materiaalin.

2. Mikä on kvartsikivi?

Kvartsikivi on teollisesti valmistettu materiaali, joka koostuu luonnollisesta kvartsimurskeesta (93 %) sekä sidos- ja väriaineista (7 %). Kansankielellä sitä kutsutaan lisäksi tekokiveksi ja komposiittikiveksi, ja kuten nimikin sanoo, se on ihmisen valmistamaa. Teollisesta valmistamisesta huolimatta siinä ovat kuitenkin säilyneet kaikki luonnonkvartsin hyvät ominaisuudet, kuten lämmönkestävyys, kestävyys ja erittäin pieni huokoisuus. Kvartsikivestä valmistetut työtasot muistuttavat myös ulkonäöltään aitoa kiveä, mutta niitä on huomattavasti helpompi hoitaa kuin luonnonkivivaihtoehtoja.

3. Mihin kvartsitasot sopivat parhaiten?

kvartsitasot sopivat kaikkialle sisätiloihin, esimerkiksi keittiöön tai kylpyhuoneeseen, mutta ne vaikuttavat huomiota herättävästi myös erilaisissa sisustuselementeissä esimerkiksi pöytälevynä tai seinässä. kvartsitasot eivät kuitenkaan sovellu ulko-olosuhteisiin, sillä suora auringonvalo voi samentaa kiven väriä vuosien mittaan.

4. Mitkä ovat kvartsitason plussat ja miinukset?

kvartsitasot ovat erittäin lujia. Mohsin asteikon mukaan kvartsin kovuuden taso on 7, timantilla 10. Juuri siksi kvartsityötasot kestävät erittäin hyvin iskuja ja naarmuuntumista. Voit esimerkiksi leikata työtason päällä huoletta lihaa, mutta erittäin voimakas isku veitsen kärjellä tai painavalla metalliesineellä voi kuitenkin vahingoittaa pintaa. Turvallisinta on käyttää aina leikkuulautaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät kvartsitasot kestä erittäin suurta lämpöä. Kuuman kattilan voi laittaa hetkeksi työtasolle, mutta on aina varmempaa käyttää pannunalusta, sillä kvartsi voi haljeta lämpöshokin seurauksena. Myös kvartsikiven koostumukseen kuuluva hartsi voi alkaa sulamaan lämmön vaikutuksesta, ja se voi pilata työtason ulkonäön. Taso voi olla erityisen herkkä heikommissa kohdissa, kuten reunat ja reikäkohdat.

Lujuuden lisäksi kvartsi on erinomainen valinta keittiön työtasoksi, sillä luonnonkivistä poiketen sen imukyky on vähennetty lähes minimiin. Jos esimerkiksi huokoisten marmoritasojen kanssa on oltava hyvin varovainen punaviinin, kahvin, teen, öljyjen ja happamien hedelmien kanssa, kvartsitasot torjuvat tahroja ja pelkkä vesi sekä tavallinen saippua riittävät päivittäiseen huoltoon.

Diresco-Cava-Snow-kvartsitasot

Diresco Cava Snow kvartsitaso

kvartsitasot ovat suosittuja kodinsisustajien keskuudessa, sillä kvartsi on koristeellista ja eri värisävyjen ja kuvioiden valikoima on suuri. Saatavilla on erityisen paljon juuri vaaleita sävyjä. Myös kvartsitasojen muuttumatonta ja tasaista värisävyä kehutaan.

5. Miksi juuri kvartsi eikä graniitti?

Kvartsilla on lähes samat ominaisuudet kuin graniitilla. Koska graniitti on luonnonkivi, sen huokoisuus on suurempi, mikä puolestaan tekee siitä alttiimman tahroille. Myös kestävyyden suhteen teollisesti valmistettu kvartsikivi on hieman vahvempaa kuin graniitti. Kvartsikiven tonaalisuus on lisäksi tasaisempi eikä siinä esiinny luonnollisia poikkeavuuksia, kuten graniitissa. Toisaalta juuri tällainen luonnonläheisyys ja aitous on monille erityisen tärkeää.

Jos sinulla ei ole tiettyä toivetta materiaalin, värin ja kuvion suhteen, keittiötason valinta voi olla melko hankalaa ja aikaa vievää.

6. Kuinka paljon kvartsitasot maksavat?

Sekä kvartsista että muista kivistä valmistetuille työtasoille on vaikea sanoa yhtenäistä hintaa. Jos tutkitaan netistä kivipinnan neliömetrin hintaa, siihen voidaan lisätä puolet. Raaka-aineen hinta muodostaa lopullisesta hinnasta noin 50 %, ja toinen osa tulee käsittelystä, mittauksesta ja asennuksesta. Sijoitus on kuitenkin sen arvoista, sillä kivityötaso kestää oikein huollettuna vuosikymmeniä.

 

7. Miten kvartsitasoa hoidetaan?

kvartsitasot ovat erittäin helppohoitoisia eivätkä niiden kiillotetut pinnat tarvitse erillistä kyllästämistä. Jos taso likaantuu, se kannattaa pyyhkiä heti liinalla, ettei tahra kuivu ja imeydy kiveen.

Päivittäiseen huoltoon sopii parhaiten kostea (mikrokuitu)liina, lämmin vesi ja pesuaine, jonka pH on neutraali. Voimakkaampien tahrojen poistamista varten kotona voisi olla erityisiä kvartsikivelle tarkoitettuja aineita. Kannattaa välttää erittäin happamia ja valkaisuaineita sisältäviä puhdistusaineita. Kvartsi on herkkä myös hankaaville materiaaleille. Aineen käytön jälkeen työtaso on pestävä vielä kerran vedellä ja pesuaineella.

8. Mitä kannattaa huomioida työtason asennuksessa?

Työtason valmistamista varten kvartsi leikataan sopivan kokoiseksi ja sen reunat sekä pinta käsitellään. Järkevintä on materiaalin, käsittelyn, mittauksen sekä asennuksen tilaaminen samasta paikasta, sillä niin voit olla varma, että kaikki sujuu hyvin.

Jos tarvitset mahdollisimman helppohoitoisen ja pitkäkestoisen kivitason, kvartsi on erinomainen valinta!

Tutustu valikoimaamme!

kvartsityötasot

Kiinnostuitko kvartsitasosta?

Ota meihin yhteyttä ja löydämme yhdessä sinulle sopivan ratkaisun!

Pyydä tarjous

06.05.2022