Caesarstone Empira Black ja keittiön allas

Millainen keittiön allas kannattaa valita kivitason?

Oletko valitsemassa sopivaa pesuallasta, muttet osaa tehdä päätöstä? Jos on tarvitse hankittaesaa uusi keittiön allas sitten on huomioitava monia seikkoja – niin materiaali, mitat kuin myös se, pitääkö pesualtaan olla työtason päällä, kiveen upotettu vai alta asennettava?

Sopivan pesualtaan valitseminen saattaa aluksi tuntua melko hankalalta, mutta löydät tästä artikkelista paljon hyödyllistä tietoa ja vastauksia kysymyksiin, jotka auttavat sinua oikean päätöksen tekemisessä.

Keittiöaltaiden materiaalivalikoima

Diastonen yhteistyökumppaneiden keittiöaltaiden materiaalivalikoimaan kuuluvat esimerkiksi ruostumaton teräs, tekograniitti (Silgranit) ja keraaminen materiaali. Jokaisella käytettävällä materiaalilla on omat ainutlaatuiset etunsa. Kui keittiön allas on valinnassa sitten tärkein tekijä on hinta, mutta kannattaa ottaa huomioon, että itse materiaali määrittää pitkälti altaan kestävyyden.

Teräs allas

Teräsaltaat ovat perinteisiä. Teräspinnan huoltaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta myös teräksen viimeistely on nykyisin kehittynyt. Esimerkiksi saksalainen valmistaja Blanco käyttää teräsaltaissa DurinoxTM-käsiteltyä ruostumatonta materiaalia, jonka pintatiheys on normaalia suurempi. Lopputuloksena on vahva ja helpommin puhdistettava teräs.

Silgranit allas

Silgraniitista valmistetut altaat ovat erittäin pitkäikäisiä ja kestävät myös intensiivisessä käytössä parikymmentä vuotta. Kiveä muistuttava materiaali (koostuu 80 % graniittihiukkasista ja 20 % akryylihartsista) on hienorakenteista, muttei huokoista. Se takaa hygieenisyyden, sillä bakteerien kasvu vähenee. Altaan pinta kestää enintään 280 °C lämpötilaa ja kestää erittäin hyvin kotitalouskemikaaleja.

Veitsien ja raskaiden kattiloiden naarmutusjäljet, kiehuva vesi, kuumat pannut ja pellit suoraan uunista – silgraniittialtaalle ei ole vastusta. Silgraniitista valmistettujen pesualtaiden etuna on myös niiden laaja värivalikoima, jonka avulla keittiöön voidaan lisätä hauskaa värikkyyttä.

Keraaminen materiaali

Keraaminen materiaali on kovempaa kuin metalli, kestää naarmuuntumista ja on erittäin hygieeninen. Esimerkiksi valkoinen keraaminen pesuallas ei muutu keltaiseksi, vaan säilyttää lasituksen ansiosta valkoisen värinsä ikuisesti. Valkoinen keraaminen pinta on helppo puhdistaa – kaikki, mitä siihen kertyy, voidaan poistaa puhdistusaineella.

Millainen keittiön allas kannattaa valita kivitason?

Pesualtaan valinnassa koolla on merkitystä. Jos haluat vaihtaa pesualtaan ilman keittiökalusteita, kannattaa lähteä liikkeelle aiemman pesualtaan mitoista. Muuten pesuallas ei mahdu työtasoon tai aukko on liian suuri pesualtaalle.

Pesualtaan alla olevan kaapin leveys on tärkeää. Se määrittää, mahtuuko pesuallas sinne. Jokainen valmistaja mainitsee pesualtaiden aluskaapin vähimmäisleveyden, joka auttaa löytämään keittiöön sopivan pesualtaan. Pesualtaat koostuvat yhdestä, kahdesta tai kolmesta altaasta. Yksittäinen allas sopii erinomaisesti tavallisiin koteihin, sillä se luo täydellisen tasapainon toimivuuden ja tilan säästämisen välille.

Jos sinulla on kuitenkin suuri keittiö ja teet paljon ruokaa, kahden altaan pesuallas on käytännöllisempi. Kolmen altaan pesuallas sopii parhaiten kaupallisiin keittiöihin. On olemassa malleja, joissa on ainoastaan allasosa, sekä sellaisia, joissa on suuri lisäpinta oikealla tai vasemmalla.

Keittiöaltaiden syvyys on yleensä 17–25 cm. Syvät altaat mahdollistavat enemmän tilaa korkeiden kattiloiden, uunipeltien ja maljakoiden jne. pesemiseen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että syvät pesualtaat voivat rasittaa selkää ja perheen pienimpien on vaikea ylettää niihin.

Lue TÄÄLTÄ, mitä voit tehdä ennen kuin mittaajamme tulevat mittaamaan keittiötä/pesuallasta.

Keittiön allas asennustapa?

Materiaalin ja koon lisäksi keittiöaltaat eroavat asennustavan puolesta. Allas voi olla päältä asennettava, päältä upotettava, alta asennettava tai alta upotettava.

 

Päältä-asennettavat-altaat

Päältä asennettavat keittiön allas

Päältä asennettavat altaat laitetaan työtason päälle – käytetään yleensä laminoiduille ja puisille työtasoille. Niiden etuna on nopea ja helppo asennus sekä edullinen hinta. Altaan miinuksena on vaatimattomampi esteettinen arvo ja epäkäytännöllisyys.

 

Päältä-upotetut-pesualtaa

Päältä upotetut keittiön allas

Päältä upotetut altaat ovat työtason sisällä. Pesualtaan reunanlevyinen viiva jyrsitään kiveen, joten allas on samalla tasolla työtason kanssa. Kyseisen ratkaisun etuna on erittäin laadukas pesuallas, reunan on oltava riittävän paksu eikä se saa lainehtia. Tyylikäs ratkaisu, mutta on otettava huomioon, että pitkällä aikavälillä se vaatii enemmän huoltamista, sillä altaan reunoissa käytettävä silikoninauha saattaa tarvita enemmän puhdistamista ja jonkun ajan kuluttua myös vaihtamista.

Alta asennettavassa keittiön allas

Alta asennettavassa keittiön allas

Alta asennettavassa altaassa kivilevyn sisään leikataan altaan kokoinen aukko. Sen jälkeen reunat kiillotetaan ja pesuallas kiinnitetään työtason alle. Koko kiven poikkileikkaus näkyy allasaukossa. Tulos on kaunis sekä käytännöllinen, ja työtasossa olevat murut voidaan pyyhkiä suoraan altaaseen. Sopii erinomaisesti kiviseen työtasoon ja on lähes huoltovapaa.

 

Alta upotettu keittiön allas

Alta upotettu keittiön allas

Alta upotettu allas on alta asennettavan altaan tavoin kiinnitetty työtason alle, kivireuna näkyy allasaukossa osittain. Tulos on elegantti, jos valitaan kiveä muistuttava allas. Jos haluat, että lopputulos olisi vielä tyylikkäämpi, kannattaa tilata altaan viereen työtasoon upotetut vesiurat.

 

HYVÄ VINKKI: allassuosikki voisi olla tiedossa jo ennen keittiötason tilaamista, jotta mittaaja voisi merkitä valmistuspiirrokseen sopivan aukon.

Keittiön altaan oikea huoltaminen?

Oikea huolto takaa altaan kestävyyden ja kauniin ulkonäön useiksi vuosiksi. Ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin altaisiin verrattuna graniittialtaiden huoltaminen on hieman hankalampaa, mutta silti melko helppoa.

Kahvi- ja teetahrat saa poistettua pelkällä astianpesuaineella. Voimakkaisiin tahroihin auttaa esimerkiksi astianpesukoneen tabletti. Täytä allas vedellä ja liuota siinä astianpesukoneen tabletti.  Jätä liuos altaaseen 12 tunniksi, huuhtele sen jälkeen pinta vedellä ja kuivaa pehmeällä liinalla.

Hankaavia puhdistusaineita, jauheita, valkaisuaineita ja putken puhdistusaineita kannattaa välttää. Myös ammoniakki- ja natriumhydroksidiliuoksia kannattaa välttää pesualtaan laadun ylläpitämiseksi.

HYVÄ VINKKI: jos kotoa ei löydy sopivaa puhdistusainetta, myös ruokasooda ja etikka toimivat erinomaisesti. Etikka poistaa helposti vesitahrat ja soodavedellä saa pinnan kiiltämään kauniisti.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa altaissa tulee ehdottomasti huomioida, että kyseessä on materiaali, jonka tapauksessa väärin valittu pesusieni voi raapia altaan pintaa ja aiheuttaa naarmuja. Puhdistamiseen riittää myös tavallinen puhdistusaine (mm. astianpesuaine), jotta pinta kiiltää taas. Säännöllinen puhdistaminen on tärkeää, sillä kuivuneet tahrat ovat kaikkien kotitalouksien vitsaus.

Keraamisen keittiön altaan huolto on erittäin helppoa – helppoon ja tehokkaaseen puhdistukseen riittää keraamisen pinnan pyyhkiminen kostealla liinalla ja pienellä määrällä mietoa nestesaippuaa.

HYVÄ VINKKI: pitkäksi aikaa keraamisille pinnoille jätetyt haarukat ja veitset tai muut metalliesineet voivat joskus jättää tahroja. Tällaisten tahrojen poistamiseen voidaan rohkeasti käyttää aineita, jotka on tarkoitettu lasista ja keraamisesta materiaalista valmistettujen liesien puhdistamiseen.

Tiivistettynä pesualtaan valinnassa tulisi huomioida seuraavat asiat:

  1. Valita keittiön tyylin mukaisesti sopivasta materiaalista valmistettu allas (yleisimpiä materiaaleja ovat ruostumaton teräs, silgraniitti sekä keraaminen materiaali).
  2. Keittiöaltaan koon valinnassa tärkeää on alakaapin leveys, joka määrää, mahtuuko allas sinne. Kotikeittiöihin sopivat ennemmin yhden tai kahden altaan pesualtaat.
  3. Pesualtaan asennustapoja on yhteensä 4, joista voit valita sopivimman tarvetta vastaavasti.
  4. Keittiöaltaan pitkäkestoisen säihkeen säilyttämiseksi allas on puhdistettava säännöllisesti. Tahrojen poistamiseen sopii yleensä tavallinen astianpesuaine ja apua on myös ruokasoodasta ja etikasta. Keraamisen altaan puhdistamiseen sopii yleensä tavallinen mieto nestesaippua.

Kun olet päättänyt, millainen keittiön allas sobi, tutustu valikoimaamme:

Tutustu altaisiin

04.12.2021