Miten valita keittiön työtaso

Jos sinulla ei ole konkreettista toivetta materiaalin, värin ja kuvion suhteen, keittiön työtason valitseminen voi olla melko turhauttavaa. Valikoimassa on monia erilaisia materiaaleja ja vielä enemmän erilaisia kuvioita.

Kuvion ja värin valitseminen on monin tavoin subjektiivista, mutta materiaalien takana on fysiikka. Tämä artikkeli kertoo erilaisten materiaalien erilaisista ominaisuuksista sekä sopivuudesta keittiöön, lattiaan, kylpyhuoneeseen ja julkisivuun.

Kaikkia materiaaleja ei ole luotu samanvertaisiksi

Työtason materiaalit voivat poiketa ominaisuuksiltaan toisistaan monella tavalla. Jotkin materiaalit ovat huokoisempia eli imevämpiä (marmori) ja toiset ovat jäykempiä (keraamiset materiaalit). Vastaavat ominaisuudet määräävät sen, missä konkreettisia työtasoja on suositeltavaa käyttää.

Keittiön työtaso on ruoanlaittopaikka. Se tarkoittaa kontaktia erilaisten aineiden kanssa, kuten vesi, suolat, kivennäiset, hapot tai muut tahraavat aineet. Erilaiset tahrat voivat imeytyä huokoisempiin materiaaleihin, jos työtasoa ei huolleta kunnolla. Parhaiten nesteitä imevät materiaalit ovat marmori ja vaalea graniitti.

Ominaisuudet materiaaleja vastaavasti

Seuraava taulukko on yksinkertaistettu katsaus materiaalien perusominaisuuksista. Sitä voi käyttää apuna, kun ryhdyt valitsemaan kivimateriaalia keittiöön, kylpyhuoneeseen, lattiaan tai julkisivuun.

Tumma graniitti Vaalea graniitti Kvartsi Keraaminen materiaali Marmori
Kovuus/jäykkyys 7 6 6-7 8 4-6
Likaantumisen sieto Erittäin hyvä Hyvä Erittäin hyvä Erittäin hyvä Matala- Hyvä
Naarmuuntumisen sieto Erittäin hyvä Erittäin hyvä Erittäin hyvä Erinomainen Matala
Lämmönsieto Erittäin hyvä Erittäin hyvä Hyvä Erinomainen Hyvä
Imukyky Vähän imevä Imevä Erittäinvähän imevä Erittäin vähän imevä Imevä
Huokoisuus-% 0-0,2 0,2-0,5 0,01 0,01 0,3-0,5

Seuraavaksi tarkastellaan erilaisia kivimateriaaleja lähemmin ja vertaillaan niiden hyviä ja huonoja puolia. Valmistajana velvollisuutemme on mainita jokaisen materiaalin vahvuuden rinnalla myös sen heikkoudet.

Graniitti – vaalealla ja tummalla graniitilla on erilaiset ominaisuudet

Plussat: koristeellinen, lämmönkestävä, kuvio ja sävy vaihtelevat.
Miinukset: vaalea graniitti imee hieman paremmin kosteutta kuin tumma.
Sopii käytettäväksi: keittiössä, kylpyhuoneessa, julkisivussa, lattiassa.

Graniitti on magman jähmettymisestä syntynyt vulkaaninen kivi. Luonnollisen alkuperän vuoksi graniitilla on ainutlaatuinen väri, ja jokaisen kiven sävy ja kuvio ovat uniikkeja. Vaikka vaalea graniitti imee jonkin verran paremmin nestettä kuin tumma graniitti, molemmat sopivat käytettäväksi kaikkialla kotitaloudessa – keittiössä, kylpyhuoneessa, julkisivussa ja lattiassa.

Vulkaanisen alkuperänsä ansiosta graniitti kestää korkeita lämpötiloja. Hyvän lämmön- ja kylmänkestävyytensä vuoksi graniitti sopii ihanteellisesti keittiöön – kuumat pannut, kattilat ja padat voi asettaa suoraan työtasolle.

Graniitista valmistettu työtaso on helppo puhdistaa. Yleensä kostea liina riittää, mutta vaalealle graniitille voisi kerran kaksi vuodessa käyttää myös marmorin puhdistukseen tarkoitettuja aineita. Parhaan tuloksen päivittäisessä puhdistuksessa antaa kiillottaminen puhtaalla ja kuivalla pyyhkeellä.

Katso graniitista valmistettuja tuotteitamme

 

Marmori – koristeellinen, mutta imevä materiaali

Plussat: koristeellinen, ainutlaatuinen kuvio; kuvio ja sävy vaihtelevat.
Miinukset: imee merkittävästi nesteitä, vahingoittuu helposti, tummuu, jättää öljy- ja rasvatahroja; kuvio ja sävy vaihtelevat; on huomioitava luonnollisten vikojen olemassaolo.
Sopii käytettäväksi: hyvin kylpyhuoneeseen ja julkisivuun, huonommin keittiöön.
Ei suositella käytettäväksi: keittiössä intensiivisessä käytössä.

Niille, jotka haluavat luonnollista valkoista kiveä, marmorin rinnalla on vähän vaihtoehtoja. Luonnonmarmori sopii kuitenkin paremmin kylpyhuoneeseen ja julkisivuun.

Keittiön työtasona marmori vaatii äärimmäistä varovaisuutta ja kunnollista huoltoa. Koska marmori on pehmeämpää ja huokoisempaa kuin graniitti, se naarmuuntuu ja likaantuu melko helposti. Erityisen varovainen tulee olla punaviinin, kahvin ja teen, öljyjen ja mehujen kanssa. Kuppeja ja laseja työtasolle asetettaessa tulisi aina käyttää alusia nesteen marmoriin imeytymisen välttämiseksi. Myös suora kontakti happamiin hedelmiin voi pilata marmorin ulkonäön tai värin.

Jos marmoria hoidetaan hyvin, se voi säilyä vuosia kauniina myös keittiössä. Marmoripinnan päivittäisessä huollossa tulee välttää happamia pesuaineita.

Katso marmorista valmistettuja tuotteitamme

Kvartsi – ei kestä äkillistä kuumuutta

Plussat: suuri värivalikoima, koristeellinen, kuvio ja sävy vaihtelevat vähemmän graniittiin ja marmoriin verrattuna; hyvä vaihtoehto marmorille, sillä luonnollisia vikoja ei ole; mahdollisuus tilata pesuallas samasta materiaalista.
Miinukset: ei siedä suurta lämpöä eikä suoraa UV-säteilyä.
Sopii käytettäväksi: keittiössä, kylpyhuoneessa, lattiassa.
Ei suositella käytettäväksi: julkisivussa.

Kvartsi on teollisesti valmistettu materiaali, jonka imemiskyky on viety lähes minimiin. Kvartsikiven yhtenä tärkeimpänä etuna muihin verrattuna voi pitää myös sitä, että tasaisen rakenteen ja suuren värivalikoiman ansiosta tämän materiaalin käyttö lisää keittiön persoonallisuutta.

Kvartsikivi ei siedä suurta lämpöä, joten pannunalustan käyttö on ehdottoman suositeltavaa. Yleisesti ottaen kvartsista valmistetun työtason huoltaminen on kuitenkin helppoa. Kiillotetut pinnat eivät tarvitse erillistä kyllästämistä, jos niitä käytetään sisätiloissa. Puhdistamiseen riittävät lämmin vesi ja saippua, kiillotukseen paras on puhdas ja kuiva keittiöpyyhe.

Katso kvartsista valmistettuja tuotteitamme

 

Keraamiset työtasot – kestävät lämpöä ja naarmuuntumista

Plussat: koristeellinen, kestää sääolosuhteita, levyissä on identtinen kuvio; hyvä vaihtoehto marmorille, sillä luonnollisia vikoja ei ole. Korkea lämmönkestävyys.
Miinukset: hyvin jäykkä, ei kestä suoraa lyöntiä.
Sopii käytettäväksi: keittiössä, kylpyhuoneessa, julkisivussa, lattiassa.

Keraamiset materiaalit ovat teollisesti valmistettuja materiaaleja, jotka koostuvat luonnonmukaisista komponenteista. Keraamiset työtasot kestävät erityisen hyvin naarmuuntumista sekä lämpö- ja nestevahinkoja, minkä vuoksi niitä ei tarvitse juurikaan huoltaa. Keraamisten materiaalien ainoana miinuksena voi pitää niiden jäykkyyttä. Lujassa ja suorassa osumassa keraaminen materiaali voi haljeta. Tämän vuoksi keraamisia materiaaleja ei suositella käytettäväksi paikoissa, joihin on asetettava hyvin painavia esineitä.

Katso keraamisista materiaaleista valmistettuja tuotteitamme

Yhteenvetona voi sanoa, että työtasoa valitessa tulee miettiä keittiön, kylpyhuoneen jne. käyttökokemustaan. Jos keittiössä laitetaan jatkuvasti ruokaa ja käytetään erilaisia tahraavia aineita, luonnonmarmori ei ole paras vaihtoehto. Jokaisella materiaalilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Käytä tätä artikkelia ja materiaalilinkkejämme apuna, jotta löytäisit juuri sinulle sopivimman ratkaisun. Suosittelemme myös ottamaan yhteyttä kokeneisiin myyntiedustajiimme, jotka osaavat aina antaa parhaita neuvoja.

Kysy meiltä ilmaista tarjousta sinua miellyttävistä materiaaleista!

Kysy tarjousta

01.02.2018