Gris_Cordoba_galerii_5-1

Graniittityötason huolto

Graniitti on täysin luonnollinen, väriltään ja kuvioltaan ainutlaatuinen materiaali. Eri puolilla maailmaa valmistetaan louhitusta graniitista työtasoja, jotka leikataan mittoihin, reunat ja pinta käsitellään. Graniittityötasot ovat lujia, lämmönkestäviä ja säilyvät säännöllisesti ja oikein huollettuna vuosikymmenten ajan.

Graniittitaso Gris Cordoba

Graniittitaso Gris Cordoba


Päivittäinen puhdistus

Graniittitason päivittäiseen puhdistukseen on parasta käyttää kosteaa (mikrokuitu)pyyhettä, lämmintä vettä ja tarvittaessa joko neutraalia (pH 7), miedosti emäksistä (pH 8-10) tai miedosti hapanta (pH 4-6) pesuainetta. Puhdistukseen olisi parasta käyttää luonnonkivin puhdistukseen tarkoitettuja aineita ja välttää voimakkaasti happamia tai valkaisuainetta sisältävien pesuaineiden käyttöä.

Kivin pinta on herkkää hankaaville aineille, mikrovaurioita saattavat aiheuttaa sekä hankaussieni että satunnainen hiekanjyvä pyyhkeen pinnassa.

Tahrojen syntymisen ennakoiminen ja tahranpoisto

Graniittipintaa tulisi suojata huolellisesti tahroilta, erityisen tarkkana tulisi olla vaaleiden työtasojen käytössä. Jos mahdollista, tulisi välttää kemikaalien ja syöpyvien aineiden joutumista pintaan. On hyvä tietää, että kiillotetulla ja nahkaisella pinnalla jäävät metalliesineiden aiheuttamat naarmut erityisen selkeästi näkyviin.
Paras tapa työtason tahriintumisen välttämiseen on lian nopea poistaminen ennen, kun se ehtii kuivua tai imeytyä kiveen. Puhdistamiseen voidaan käyttää talouspaperia, vettä ja pesuainetta.

Nero-Assoluto-svart-naturstein

Mitä pitemmäksi tahroja aiheuttava aine graniitin pintaan vaikuttamaan jää, sen suurempi todennäköisyys on, että siitä syntyy vaikeasti poistettava tahra. Pinttyneiden tahrojen poistamiseen olisi hyvä käyttää luonnonkivin puhdistamiseen tarkoitettuja aineita. Sopivan puhdistusaineen voi hankkia Diapolista tai vähittäiskaupasta. Puhdistusaineen jälkeen on hyvä pestä pinnat vielä kerran puhtaalla vedellä ja pesuaineella.

Lämpövaurioiden ja naarmujen välttäminen

Vaikka graniittiin ei synny helposti naarmuja, parasta olisi käyttää leikkuualustoja. Pitkään jatkuva graniittipinnan päällä leikkaaminen vahingoittaa veitsiä ja tasoa, aiheuttaen kiillon himmenemisen ja mahdollisten tahrojen syntymisen todennäköisyyden suurentumisen.

Vaikka graniitti kestää hyvin kuumuutta, suoraan uunista tai liedeltä nostettujen astioiden alle olisi hyvä laittaa kuumuuden kestävä alusta. Ne varmistavat, että pohjaltaan karkea saviastia ei vahingoita työtasoa.

Pitkäaikainen huolto

Kaikki työtasot on niiden pitkän käyttöiän varmistamiseen käsitelty impregnointiaineella. Se auttaa välttämään nesteiden imeytymisen työtasoon ja vähentää myös pintaan jääviä tahroja. Käsittelyn toistamiseen on suosituksena käyttää graniitin tyypin mukaan luonnonkivien käsittelyyn tarkoitettuja impregnointiaineita kerran 1-2 vuodessa. Vaaleita graniittipintoja tulisi aina käsitellä kerran vuodessa, tummempia pintoja kerran 1-2 vuoden sisällä. Sopivan käsittelyaineen voi hankkia Diapolista tai vähittäiskaupasta.

17.05.2014